22 juni – De laatste ontwikkelingen in GELIJKSTROOM IN HET GROOT: De laatste ontwikkelingen in HVDC

Het is al weer twee jaar geleden dat de EMVT vereniging een themabijeenkomst belegde over “grensverleggende vermogensconversie”. Mede vanwege de aansprekende locatie, namelijk het converterstation van BritNed op de Maasvlakte, was deze bijeenkomst snel volgetekend en moesten verschillende belangstellenden teleurgesteld worden. Hetzelfde gold voor de bijeenkomst over “beveiligen in gelijkstroomnetten” in november vorig jaar. Op 22 juni a.s. laten we opnieuw deze beide thema’s aan bod komen, en ook deze keer zijn we te gast bij BritNed.

Onder de titel “gelijkstroom in het groot” komen de volgende onderwerpen aan bod:

Programma:

12.30 – U wordt welkom geheten met een kleine versnapering

13.30 – De voorzitter van de EMVT vereniging zal de dag openen, ook worden we welkom geheten door BritNed, zij maken deze dag namelijk mogelijk.

14.00 – HVDC grid at sea Fact or Fiction
In de voordracht wordt eerst ingegaan op de HVDC technologie en de recente ontwikkelingen op dit vlak. De technologie is in een stadium dat de ingrediënten voor een DC netwerk commercieel beschikbaar zijn maar met name de DC schakelaar ontbreekt nog. In het tweede deel van de presentatie wordt meer in detail gekeken naar het converter station van de BritNed interconnector op Maasvlakte en de technische oplossingen, dit ter voorbereiding op de rondleiding.
Kees Koreman, TenneT

14.30 – HVDC Circuit Breakers and Testing
One of the missing links impeding the realization of a multi-terminal HVDC network is a lack of well proven HVDC circuit breaker technology that can rapidly clear the DC faults. Unlike AC current interruption in which the system naturally de-energizes itself due to periodic current zero crossings, DC current breaking presents significant challenge. Because of absence current zero crossing, a HVDC circuit breaker technology needs create current zero artificially and also absorb the system magnetic energy.
Nadew Belda, DNV GL

15.00 – Pauze

15.30 – COBRAcable
De transmissienetbeheerders van Nederland en Denemarken leggen gezamenlijk een onderzeese gelijkspanningsverbinding aan: COBRAcable. Op dit moment is deze verbinding in de uitvoeringsfase. In deze presentatie wordt de achtergrond van deze verbinding geschetst, en uitleg gegeven over de convertortechnologie die wordt toegepast.
Alex Alefragkis, TenneT

16.00 – HVDC-gerelateerd onderzoek bij TU Delft
Peter Vaessen, DNV GL

16.30 – Aansluitend krijgen de bezoekers een rondleiding door het converterstation.
Mis deze kans niet om te zien en te horen hoe 1000 MW aan vermogen van AC naar DC wordt omgezet!

17.00 – Afsluiting – Borrel

Let op: Deze activiteit is minder geschikt voor personen die een pacemaker dragen.

Locatie:
Deze dag wordt gehouden bij BritNed Maasvlakte Converterstation
Coloradoweg 6 (bij gebruik van navigatie: Coloradoweg 4)
3199 LA Rotterdam
Routebeschrijving

BritNed is goed bereikbaar met de auto, mocht u met het openbaar vervoer komen houdt u er dan rekening mee dat het ongeveer 10 minuten fietsen is vanaf het station.

 

Helaas hebben wij het maximale aantal gasten bereikt, wij verzoeken u dit evenement een volgende keer te bezoeken. Blijft u op de hoogte door u in te schrijven voor onze nieuwsbrief:

* indicates required