EMVT Matchmaking – nauwkeurigheid in de vermogenstechniek

Tijdens het EMVT Matchmaking Event 21 april 2016 staat nauwkeurigheid in de vermogenstechniek centraal, met de ondertitiel “op zoek naar de grens”. Waar kan dit thema beter tot zijn recht komen dan bij VSL, het nationale metrologie-instituut? Binnen VSL worden in opdracht van de Nederlandse overheid dé nationale meetstandaarden beheerd en ontwikkelen. Door de kennis en ervaring op het gebied van meten en kalibreren mag VSL zich tot één van de topinstituten van de wereld rekenen.

Volgens bestuursleden en bezoekers, een matchmaking zoals bedoelt. De bezoekers komen vanuit heel Nederland om hun voordeel te doen met deze dag. Lezingen worden verzorgd door sprekers vanuit VSL, PBF Group en PM Special Measuring Systems. Daarnaast kunnen bezoekers tijdens de netwerkmogelijkheden de dialoog opzoeken om verder in te gaan op de onderwerpen.

Inhoudelijk programma:

Als eerste krijgt Albert Dalhuijsen, directeur van VSL, het woord om ons in enkele minuten te schetsen wat de activiteiten en uitdagingen zijn van wat tot enkele jaren terug het Nationaal Meetinstituut was.

Muhittin Karakus en Jan Wolbers van  PM Special Measuring Systems geven uitleg bij het zero-flux stroommeetsysteem waarmee dit bedrijf, onder verschillende namen, nu al zo’n veertig jaar een mondiaal leidende positie inneemt. De sterke groei van High Voltage DC zorgt voor nieuwe kansen voor dit product.

Namens de PBF Group laat René Dingshoff zien wat voor uitdaging “nauwkeurigheid” kan worden als je in een elektronica-omgeving een spanning van tientallen kilovolts DC met een behoorlijke bandbreedte wilt meten. In een andere toepassing gaat het juist om het meten van stromen in een ongebruikelijk groot dynamisch bereik.

Helko van den Brom van VSL zelf presenteert de bijzondere methoden die gebruikt worden voor het kalibreren van standaarden voor stroomtransformatoren. VSL is de instantie die ijkgereedschap ijkt, dus moet hun hele proces een veel kleinere onzekerheid hebben dan de instrumenten die bij hen worden gebracht.

atoomklokNa de lezingen krijgen de bezoekers een rondleiding bij VSL. Tijdens de rondleiding wordt aandacht besteed aan de diverse meetfaciliteiten op het gebied van nauwkeurig meten. Zo krijgen we onder andere een kijkje in de keuken bij het Van Swinden Lab en bij de atoomklokken die samen de “Nederlandse” tijd bepalen.

Nogmaals dank aan alle bezoekers, sprekers en leden voor hun deelname aan dit evenement. In het bijzonder willen wij VSL bedanken voor hun gastvrijheid. Het volgende Matchmaking evenement staat gepland voor september, interesse om deze dag te bezoeken? Neem dan even contact op met de EMVT vereniging.