Kennisdag: Power Quality uitdagingen van elektrisch vervoer

In Nederland, neemt elk jaar het aantal elektrische voertuigen en laadpalen snel toe, echter brengt de introductie van EV (op termijn) flinke piekbelastingen met zich mee en andere fenomenen die onderzocht moeten worden.

Een accu heeft gelijkstroom (DC) nodig om te laden. In de omvormer wordt wisselstroom (AC) omgezet naar gelijkstroom. Bij ‘normaal laden’ vindt de omvorming plaats in de EV, bij snelladen (DC) vindt deze omvorming plaats in de laadpaal.

Tevens dekken bestaande normen niet het volledige scala aan mogelijke verstoringen af. Er zijn bijvoorbeeld geen normen voor zogenaamde “supraharmonics”, vervormingen met een frequentie boven de ‘reguliere harmonischen’. Deze verstoringen kunnen leiden tot extra warmteontwikkeling, capaciteitsvermindering van het net, laadproblemen en een verkorte levensduur van elektronische apparatuur.

Arjan Wargers van ElaadNL zal gedurende zijn presentatie om 14.30 uur ingaan op het onderzoek van ElaadNL naar deze fenomenen. Klik hier voor het volledige programma overzicht.