Matchmaking bijeenkomst “Opslag van elektriciteit, hoe kan het veilig?”, 10 april 2018, Veenendaal

Zo’n dertig geïnteresseerden melden zich rond lunchtijd in de Basiliek voor onze matchmaking bijeenkomst over veiligheid in relatie tot elektriciteitsopslag.

Het spits wordt die middag afgebeten door Evert Raaijen van Alfen. Alfen is al enkele jaren bezig met de uitrol van een opslagproduct onder de naam the Battery. Evert laat zien dat dit product, in een containervorm, buitengewoon waardevol is voor industrieën in gebieden waar de betrouwbaarheid van elektriciteit te wensen over laat. In tropische landen waar de zon uitbundig schijnt, en de opslag gecombineerd kan worden met een eigen PV systeem, is dit al gauw een rendabele investering.

Johan ter Heerdt van AEP Hybrid Power praat ons bij over de state of the art van supercondensatoren. Hij laat ons zien hoe, net zoals bij batterijen, de beheersing van de maximale spanning cruciaal is om degeneratie van cellen te voorkomen. Ook komt aan de orde wat de chemische samenstelling van het elektrolyt is en wat er kan gebeuren bij brand. Een belangrijk voordeel van condensatoren ten opzichte van batterijen is dat ze tot nul volt ontladen kunnen worden, zodat onderhoud op een veilige manier mogelijk is.

Ook ATEPS houdt zich bezig met het installeren van turn-key opslagsystemen. Directeur Jos Thoens legt uit welke maatregelen er ook in constructieve zin genomen zijn om het systeem om een maximale veiligheid te borgen tijdens installatie en onderhoud. Jos bespreekt ook het belang van een zelf ontwikkeld Battery Management Systeem, waardoor er geen afhankelijkheid ontstaat van een leverancier die er mee stopt of een product niet langer onderhoudt. Een goed ontworpen opslagsysteem heeft immers een technische levensduur die veel langer is dan vaak gangbaar is in de elektronica markt.

De middag wordt besloten met een bijdrage van Jos van der Burgt. Jos is consultrant bij DNV GL, dat veel ervaring heeft in het testen van batterijen. Op basis van die ervaring draagt DNV GL veel bij aan de ontwikkeling van normen voor zowel batterijen als integrale opslagsystemen. Jos bespreekt welke IEC werkgroepen zich daarmee bezig houden en welke normen er inmiddels in gebruik zijn.

Dank aan de inleiders en vooral ook aan de deelnemers, die door hun scherpe vragen hebben gezorgd dat het programma niet helemaal op schema bleef maar wel voor alle aanwezigen buitengewoon leerzaam was.