Power Quality uitdagingen van elektrisch vervoer

Klik hier om de presentatie terug te kijken.

Klik hier voor de pdf.

Het gaat goed met elektrisch vervoer in Nederland. Elk jaar neemt het aantal elektrisch voertuigen en laadpalen snel toe. Deze introductie van EV brengt (op termijn) flinke piekbelastingen met zich mee, maar er zijn nog wat andere fenomenen die we ook verder moeten onderzoeken.

Een accu heeft gelijkstroom (DC) nodig om te laden. In de omvormer wordt wisselstroom (AC) omgezet naar gelijkstroom. Bij ‘normaal laden’ vindt de omvorming plaats in de EV, bij snelladen (DC) vindt deze omvorming plaats in de laadpaal.

Er bestaan ​​normen voor apparaten die op het net aangesloten worden om vervormingen in het net te voorkomen. Als niet aan deze normen wordt voldaan kunnen verstoringen optreden die bijvoorbeeld de laadpaal uitschakelen. De bestaande normen dekken echter niet het volledige scala aan mogelijke verstoringen af. Er bijvoorbeeld geen normen voor zogenaamde “supraharmonics”, vervormingen met een frequentie boven de ‘reguliere harmonischen’.

Deze verstoringen kunnen leiden tot extra warmteontwikkeling, capaciteitsvermindering van het net, laadproblemen en een verkorte levensduur van elektronische apparatuur.

Arjan Wargers van ElaadNL zal gedurende deze presentatie ingaan op het onderzoek van ElaadNL naar deze fenomenen.

Arjan Wargers, ELaadNL

 

 

 

Terug naar het programma.