Terugblik bezoek ESP lab

Op 8 april was het zover, we mochten in Delft op bezoek bij professor Pavol Bauer die ons door het ESP lab zou gaan leiden. Voor velen was het één van de eerste keren dat we weer in een groep, op locatie, bij elkaar konden zijn. Voor de EMVT-vereniging was de eerste fysieke activiteit na lange tijd. Iedereen was dan ook in een opperbeste stemming.

Na een intro van Peter Vaessen kregen we een “korte” intro van Pavol over zijn team en wat er zoal speelt in het lab, gevolgd door presentaties van vier teamleden. Alle onderwerpen zijn zéér actueel en sluiten aan bij de toekomstige uitdagingen die voortkomen uit de energie transitie waar we nu met zijn allen in zitten.

Dhanashree Ganeshpure beet de spits af met een presentatie over een hoogspanning golfvorm generator. Zeer actueel nu er aan onze hoogspanningsnetten steeds meer hernieuwbare energie wordt aangesloten, die extra bijdragen aan de hogere harmonische in het net.
Het snel opladen van EV’s door middel van een flexibel te gebruiken oplader, presentatie van Dingsihao Lyu, sprak mij enorm aan. Een systeem dat met een hoog rendement verschillende soorten auto’s kan laden is een grote vooruitgang. Het optimaal en met een hoog rendement draadloos opladen van een auto, zelfs als deze niet optimaal boven de laadspoel staat (presentatie van Marco Stecca) was zeker ook een pareltje. Als afsluiter presenteerde Aditya Shekhar zijn onderzoek naar de betrouwbaarheid van vermogens elektronica. Zeer interessant en zeker van belang nu we onze laag-, midden- en zelfs hoogspanningsnetten vol met actieve componenten zetten.

Als klap op de vuurpijl kregen we een rondleiding door het ESP laboratorium. Iets wat je eigenlijk zelf zou moeten beleven. Alle inleiders gaven een blik op hun op handen zijnde onderzoek: wat een beleving! De onderzoeken zijn hands-on. Als laatste kwamen we in de hoogspanningsruimte. Mijn oog viel gelijk op de zeer grote stootspanningsgenerator en natuurlijk de spantransformatoren. Prachtig hoe een hoogspanning lab er uit moet zien.

Het was heerlijk om weer eens fysiek op stap te zijn, vooral ook door de prachtige locatie en de interessante thema’s. Hartelijk dank aan het EMVT en natuurlijk ook TU-delft voor deze mooie dag.

Peter Kolmeijer, DNV