Terugblik Matchmaking 28 mei: “Splendid Isolation”, over de kunst van goed isoleren

Een kleine veertig gasten hangen deze middag aan de lippen van Alex Tsekmes, Reinout Hartong en Monique Krieg.

Alex doet promotie-onderzoek aan de TU Delft en onderzoekt manieren om de eigenschappen van epoxyharsen te verbeteren door het toevoegen van nanodeeltjes.

Reinout is werkzaam bij FEI, een toonaangevende producent van elektronenmicroscopen. Deze apparaten gebruiken spanningen tot 300 kV, waarbij de nauwkeurigheid van de spanning leidend is voor het ontwerp. Verder laat hij ons zien dat toepassen van een hoge DC spanning in hoogvacuüm bijzondere bijwerkingen heeft.

Monique is expert op het gebied van isolatie in machines en transformatoren en laat ons zien dat de huidige normen onvoldoende zekerheid bieden aan een klant over de levensduur van de isolatie in zijn machine.

Alle drie de sprekers weten hun toehoorders de nodige vragen te ontlokken.

Minstens even interessant is de aansluitende rondleiding door de hoogspanningshal, waarbij zowel de aanwezige apparatuur als de actuele experimenten de nodige aandacht krijgen. Vooraf vertelt groepsleider Pavol Bauer niet zonder trots dat de faculteit samen met externe partijen de komende jaren een bedrag van vele miljoenen gaat investeren in onderzoek op het gebied van elektriciteitsnetten.

Verschillende deelnemers hebben laten weten dat dit een bijeenkomst van een zeer hoog technisch niveau was. Dank aan de inleiders en aan de TU Delft voor dit uitgebreide kijkje in de keuken!

Hoogspanningslab

Tijdens de rondleiding in de hoogspanningshal